Στην εκδήλωση παρέστη κατόπιν προσκλήσεως ο πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Νίκος Αλικάκος, ο οποίος έκανε την παρακάτω σημαντική παρέμβαση απευθυνόμενος προς τον ομιλητή Καθηγητή της Νομικής κο Ανδρέα Δημητρόπουλο.
“ Είναι σαφές κε Καθηγητά πως από τις τοποθετήσεις των ομιλητών στην υπόθεση της συνταγματικής μεταρρύθμισης πριν από κάθε άποψη κρίσιμο ζήτημα είναι το ερώτημα : Τι είναι ωφέλιμο για την Ελλάδα; Ένα νέο Σύνταγμα ή ένα αναθεωρημένο Σύνταγμα; Το νέο Σύνταγμα θεσπίζει νέο πρωτογενές δίκαιο ενώ το αναθεωρημένο εξασφαλίζει την αδιατάρρακτη συνέχιση της ήδη υφισταμένης συνταγματικής τάξεως και κατ΄ακολουθίαν του σημερινού πολιτικού συστήματος. Το περιεχόμενο του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι γνωστό σε όλους ή τουλάχιστον στους περισσοτέρους. Αναφέρομαι στην αποσβεστική προθεσμία που θέτει το Σύνταγμα στην δίωξη των υπουργών για αξιόποινες πράξεις τους. Για πολλούς το άρθρο αυτό χαρακτηρίζεται ως λίκνο της διαφθοράς, εξ’ αιτίας της ατιμωρησίας που επεφύλαξε σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης λόγω της απίθανης σε χρόνο παραγραφής των εγκλημάτων και μία από τις ρίζες του κακού για όσα υφιστάμεθα. Και τώρα το ερώτημα: Σε περίπτωση νέου Συντάγματος εφόσον φυσικά κατηργείτο το άρθρο 86, θα άνοιγε ο δρόμος για την επανεξέταση και δίωξη υπουργών για τυχόν αξιόποινες πράξεις του παρελθόντος καθώς ουδεμία παραγραφή ή απαλλακτικό βούλευμα θα ίσχυε λόγω παραγραφής ; Αναμένω με ενδιαφέρον την απάντησή σας διότι αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε αυτό αποτελεί έναν και μόνο αλλά επαρκή λόγο για να έχουμε νέο Σύνταγμα στον τόπο μας.”
Το κοινό του ακροατηρίου ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα.
Η απάντηση του κου Καθηγητή εξέπληξε όλους τους παρισταμένους . Ομιλητάς και ακροατήριο.Εμφανώς ευρισκόμενος σε κάποια αμηχανία χωρίς να τοποθετηθεί στην ουσία του ερωτήματος απάντησε:
“ Το άρθρο 86 έχει παρεξηγηθεί. Είναι πολύ σωστά και σοφά διατυπωμένο και θα ήταν αδιανόητο να έχουμε ένα σύνταγμα το οποίο να εξασφαλίζει την ατιμωρησία. Το άρθρο 86 δεν αναφέρεται στις παράνομες πράξεις των υπουργών αλλά σε μικροπαραβάσεις τους χάριν της άσκησης των καθηκόντων τους” .Και έφερε το εξής παράδειγμα : “ Κάποιος υπουργός παιδείας προκειμένου να εξασφαλίσει την άδεια ανεγέρσεως ενός σχολικού συγκροτήματος παραβλέπει ένα δυο τυπικά απαραίτητα δικαιολογητικά και προχωρά στην έγκριση. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφέρεται το 86 και παραγράφει τη δίωξη.”
Το παράδειγμα του κου Καθηγητή προκάλεσε θυμηδία και χαμόγελα σε όλο το ακροατήριο.
Ο καθηγητής της Νομικής κος Ανδρέας Δημητρόπουλος ανήκει στην ομάδα του κου Γιώργου Κατρούγκαλου η οποία επεξεργάστηκε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.