
Αξκού ε.α., Οικονομολόγου
Από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για την παιδεία ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτεινόμενες αλλαγές στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Η επιστροφή των «αιώνιων» φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν είναι κατ’ ανάγκην απορριπτέα, αρκεί να γίνει σύμφωνα με κανόνες που θα θεσπιστούν. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ο αριθμός των οφειλομένων μαθημάτων, το χρονικό διάστημα από την εγγραφή του φοιτητή, το αντικείμενο σπουδών και οι λόγοι μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών. Ακόμη μπορεί για τους φοιτητές της κατηγορίας αυτής να καθιερωθούν δίδακτρα, όπως ισχύει και για τις μεταπτυχιακές σπουδές, ώστε να καλύπτονται οι δαπάνες που αναλογούν στην φοίτησή τους.
Η επαναπρόσληψη των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα συμβάλλει στην διεκπεραίωση του αυξημένου διοικητικού τους έργου. Βεβαίως θα πρέπει να θεσπιστούν διαδικασίες ελέγχου της απόδοσής τους και η δυνατότητα μετακίνησής τους εντός της ανώτατης εκπαίδευσης.
Στην αναβάθμιση των σπουδών θα συμβάλει τα μέγιστα η πρόσληψη επιστημονικού διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού που έχει παγώσει εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης θα πρέπει να επανέλθει η αμοιβή των διδασκόντων του ΠΔ 407, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.
Η επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό, για τον οποίο κάποτε είχε καθιερωθεί. Σήμερα η ελεύθερη διακίνηση ιδεών προφορικά, γραπτά και ηλεκτρονικά είναι εξασφαλισμένη όχι μόνον εντός των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ουδείς διώκεται ή συλλαμβάνεται για τις απόψεις του παρά μόνον για παράνομες πράξεις του. Αντίθετα το πανεπιστημιακό άσυλο ευνοεί την διάπραξη κάθε είδους παρανομίας εντός των χώρων, τους οποίους υποτίθεται ότι προστατεύει. Άρα η επαναφορά του ασύλου είναι απλώς ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης που μόνον στην αύξηση ποινικών αδικημάτων συμβάλει.