Μεγάλο μέρος της λεκάνης αυτής ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ , που δεν οριοθετήθηκε ακόμη από την Ελλάδα, γιατί δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία η ύπαρξη ΑΟΖ του Καστελόριζου. Όλοι γνωρίζουμε τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έλκουν το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων της περιοχής και μη. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου επίσης είναι κοντά. Η Τουρκία εξ αιτίας της φιλομουσουλμανικής πολιτικής του Ερντογάν αλλά και της προσπάθειάς του να αναδείξει την Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη, από φίλος του Ισραήλ και της Αιγύπτου, κατάφερε να γίνει αντίπαλος,
Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου - Σαμαρά εκμεταλλευόμενες τη στάση της Τουρκίας, ενήργησαν σωστά στο πολύ λεπτό θέμα της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς και σε πολυεπίπεδο πλαίσιο, με το Ισραήλ, παραβλέποντας παλαιές πρακτικές εξωτερικής πολιτικής. Σε τοπικό επίπεδο το Ισραήλ καθίσταται ο πιο επικίνδυνος αντίπαλός της Τουρκίας, που την εξαναγκάζει να είναι περισσότερο προσεκτική και συγκρατημένη στις κινήσεις και βλέψεις της. Παρά ταύτα το “barbaros” συνεχίζει να βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αγνοώντας τη σχετική ειδοποίηση και της ΕΕ, απειλώντας τα συμφέροντα των γειτονικών χωρών και όχι μόνο.
Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε επ’ ωφελεία μας την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή, αξιοποιώντας τις καλές σχέσεις μας με το Ισραήλ και τη στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου. Θα το τολμήσουμε άραγε ή θα παίξουμε φιλομουσουλμανικό ρόλο, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας ; Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδος που προεκλογικά διακήρυξε ότι θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, εκτιμώ πως με ευέλικτο τρόπο, πρέπει να αφήσει για αργότερα τη δράση αυτή, αλλιώς θα ενοχλήσει, πιθανότατα θα ραγίσει την Ελληνοϊσραηλινή σχέση συνεργασίας και θα απομονώσει στρατιωτικά τη Χώρα μας σε τοπικό επίπεδο. Βεβαίως δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις καλές σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο. Απαιτείται να επιδείξουμε λεπτή, ισορροπημένη, προσεκτικά σχεδιασμένη, αλλά και τολμηρή εξωτερική πολιτική.
Εάν η διαπραγμάτευση Κύπρου – Ρωσίας ολοκληρωθεί θετικά, η ενέργεια αυτή πέραν της προστασίας του Ελληνοκυπριακού τόξου, θα συμβάλει θετικά σε μια πιο δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος (Αμερικανοί, Άγγλοι και Τούρκοι θα σκέφτονται διαφορετικά). Στη Ρωσία απλά πρέπει να υπογραμμίσουμε, πως η Κύπρος της δίνει εναλλακτική πρόσβαση σε όλη την περιοχή και είναι μια ανάσα από την Μέση Ανατολή και τη Συρία.
Εν όψει των συνθηκών που διαμορφώνονται στην περιοχή, δημιουργείται η μεγάλη ευκαιρία να οριοθετήσουμε την Ελληνική ΑΟΖ στην Ανατ. λεκάνη της Μεσογείου, εκμεταλλευόμενοι τη γεωστρατηγική θέση της Πατρίδας μας. Ας προετοιμασθούν, συνεργαζόμενες, χωρίς περιττή απώλεια χρόνου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, παραμερίζοντας μικροκομματικές σκοπιμότητες, γι’ αυτή την ευκαιρία, ενώ παράλληλα να φροντίσουν, για λόγους ασφαλείας και αποτροπής επικίνδυνων καταστάσεων, για τη βελτίωση της μαχητικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Γιώργος Τσακίρης
Αξιωματικός εα
Πτυχίο στο Χρηματοασφαλιστικό Marketing(Connecticut ΗΠΑ),
Master στη Διάρθρωση & Διαχείριση Χαρτοφυλακίων(Λονδίνο UK)
Β΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας