Σε μια χώρα που διαθέτει τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκεςγια την παραγωγή πληθώρας φρούτων και λαχανικών, όπως είναι η Ελλάδα,το 2015 δαπανήθηκαν 731,27 εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή προϊόντων της κατηγορίας αυτής και σίγουρα η δαπάνη αυτή δεν αφορά μόνο εξωτικά φρούτα αλλά και ….. ντομάτες, κρεμμύδια, πατάτες, σταφύλια κλπ.Επίσης την ίδια χρονιά η Ελλάδα έκανε εισαγωγές κρεάτων αξίας 1,07δισεκατομμυρίων ευρώ! Η αξία των εισαγωγών ενδυμάτων ανήλθε σε 1,41 δισεκατομμύρια ευρώ, εισαγωγές λιπασμάτων 266 εκατομμύρια ευρώ αλλά και αλιευτικών ειδών (ψάρια!) 374 εκατομμύρια ευρώ.Για τα ανωτέρω αναφερόμενα αγαθά κάλλιστα θα μπορούσε η πατρίδα μας να έχει επαρκή εγχώρια παραγωγή.
Δυστυχώς όμως λείπει ο προγραμματισμός, η πραγματική αγάπη για την πατρίδα και ο πόνος για τηνκατάντια μας από αυτούς που έχουν στα χέρια τους την τύχη της Πατρίδας.Η Ελλάδα ήταν γεωργοκτηνοτροφική χώρα μέχρι το 1980. Ήταν αυτάρκης ζούσε με τα δικά της ποιοτικά και παραδοσιακά προϊόντα. Με τον ερχομό της παγκοσμοιοποίησης το 1990 το εμπορικό ισοζύγιο (εισαγωγές-εξαγωγές) ανατράπηκε πλήρως. Πριν υπήρχαν προστατευτικά μέτρα για τα ελληνικά προϊόντα, δασμοί (30-80%) επί των τιμών εισαγωγής μέχρι το 1990.Έτσι προστατευόταν η ελληνική παραγωγή και τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα μας. Με την κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ και την ποσόστωση, η χώρα μας έχασε τον χαρακτηρισμό της ως χώρα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και μετράπηκε σε χώρα παροχής υπηρεσιών.
Ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, στον οποίο έχω την τιμή να είμαι στέλεχος υποστηρίζει ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής της Ελλάδας πρέπει να ανασυνταχθεί σε νέες βάσεις διότι θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ανάκαμψης της Ελλάδας.
(*) Η Άννα Καρακόλη είναι παιδίατρος-ογκολόγος, διδάκτωρ του ΑΠΘ και τ. Διευθύντρια του ΕΣΥ. Στέλεχος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.