Ο ίδιος άνθρωπος που ζήτησε για μια ενωμένη Ευρώπη και με αιχμή του δόρατος το νόμισμα του ευρώ το 1999, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όσκαρ Λαφοντέν έχει αποσύρει επίσημα την υποστήριξή του για ο ταραγμένο νόμισμα, και κάνει έκκληση για την εγκατάλειψή του.
Η σημερινή πορεία του ευρώ, υποστηρίζει ο Λαφοντέν, «οδηγεί προς την καταστροφή». Ο Lafontaine έγραψε τις παρατηρήσεις του στην ιστοσελίδα του αριστερού Κόμματος της Γερμανίας και κάλεσε την αποχώρηση από το ευρώ.
«Η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται από μήνα σε μήνα και η ανεργία έχει φτάσει σε ένα επίπεδο, που βάζει τις δημοκρατικές δομές ολοένα και περισσότερο υπό αμφισβήτηση», είπε. Ο Λαφοντέν ειδικότερα εστράφη εναντίον της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, γράφοντας ότι θα "θα ξυπνήσει από τον φαρισαϊκό της ύπνο" αφ' ότου η Γερμανία έχει και αυτή γίνει θύμα της κρίσης.
Η διχοτόμηση των συνόρων του διαλόγου της οικονομικής κρίσης είναι κατά μήκος των αυστηρών μέτρων λιτότητας της Γερμανίας και της γενικής απόρριψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσπάθειες της Γερμανίας να επαναφέρει μιαν νεαν ισορροπία εις την ευρωζώνη δεν φέρουν αποτελ'εσματα.
Οι νότιες οικονομίες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, και η Ισπανία, συρρικνώνονται. Η ανεργία έχει αυξηθεί στο 12,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που κυκλοφόρησαν την 1η Μαΐου. Στην Ελλάδα και την Ισπανία, οι αριθμοί είναι απογοητευτικοι: 3 στα 5 άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι.
Ο Λαφοντέν επέκρινε την βίαια τακτική της Γερμανίας κατά την εκτέλεση των εσωτερικών υποτιμήσεων στην Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, αποκαλώντας τις προσπάθειες αυτές ως «καταστροφή». Σύμφωνα με τον Λαφοντέν, οι μειώσεις μισθών στην πραγματικότητα είναι μόνο ιδιοτελείς τακτικές για να βελτιώσουν τη δική τους θέση εξαγωγών.
Ο Λαφοντέν έγραψε ότι, «Οι Γερμανοί δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι η Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστούν από την παρούσα δυστυχία τους να αντεπιτεθούν κατά της γερμανικής ηγεμονίας».
Οι πιέσεις στην κρίση της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την πρόσφατη κρίση στην Κύπρο, έχουν δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα κριτικής από όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά μερικοί εξακολουθούν να παραμένουν θετικοί.
Πηγή