Του Δημήτρη Βαλασίδη (*)
«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» αναφέρει ο Ανδρέας Κάλβος, στο ποίημά του «Εις Σάμον» , για να εξυμνήσει τη την ανδρεία των κατοίκων της Σάμου. Αν και πολλά χρόνια έχουν περάσει από τότε, τα δυο αυτά χαρακτηριστικά εξακολουθούν να αποτελούν τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την απόκτηση και την κατοχύρωση της ελευθερίας.
Δυστυχώς σήμερα τα πρόσωπα του πολιτικού καθεστώτος στερούνται παντελώς των δυο αυτών στοιχείων. Η έλλειψη αρετής αποδεικνύεται καθημερινά τις τελευταίες δεκαετίες με την αποκάλυψη μικρών και μεγάλων σκανδάλων καθώς και την αποσύνδεση του νόμιμου από το ηθικό.
Ας ασχοληθούμε όμως με την τόλμη. Σύμφωνα με τον Δαντόν οι τρεις πρώτες αρετές των πολιτικών είναι «τόλμη, τόλμη, τόλμη». Τόλμη είναι η υπερπήδηση του φόβου του κινδύνου και η αποφασιστική δράση. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά επιδεικνύουν μια απαράδεκτη όσο και ανεξήγητη ατολμία, κυρίως στους τομείς εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και οικονομίας. Τα παραδείγματα πάμπολλα και σε όλους γνωστά.
Όμως σήμερα τα σύννεφα του πολέμου εξ ανατολών πυκνώνουν και κάθε έλλειψη τόλμης και αποφασιστικότητας ισοδυναμεί με προδοσία. Η ρήση του μεγάλου Περικλεούς στον Επιτάφιο «Ους νυν υμείς ζηλώσαντες καί τό εύδαιμον τό ελεύθερον το δέ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μή περιοράσθε τούς πολεμικούς κινδύνους» είναι τώρα πιο επίκαιρη όσο ποτέ. Τα κόμματα ας εγκαταλείψουν την πολιτική του «πολιτικού κόστους» και η κυβέρνηση ας λάβει δραστικές αποφάσεις κυρίως στις Ένοπλες Δυνάμεις, την ασπίδα του Έθνους. Ενδεικτικά θα παραθέσω κάποια απλά και αυτονόητα μέτρα που μόνον ενάρετοι και τολμηροί πολιτικοί μπορούν να εφαρμόσουν:
· Πρόσληψη τουλάχιστον 5.000 επαγγελματιών Οπλιτών με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις καταστροφικές για το στράτευμα.
· Αύξηση της στρατιωτικής θητείας αρχικά στους 15 μήνες και υπηρεσία των Αξιωματικών και Οπλιτών σε μάχιμες θέσεις. Τα πολεμικά μουσεία, τα γραφεία ενημέρωσης κοινού και άλλες υπηρεσίες μπορούν να στελεχωθούν από πολίτες με μείωση της ανεργίας. Έτσι οι οπλίτες θα εκπαιδεύονται στον α’, β’ και γ’ κύκλο εκπαιδεύσεως.
· Απεμπλοκή ολόκληρου του στρατιωτικού προσωπικού από την υπηρεσία «ορτινάντζας» στα κέντρα φύλαξης παρανόμων προσφύγων και μεταναστών. Το έργο αυτό ας το αναλάβουν οι παχυλά χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ με πρόσληψη ανέργων.
· Συνέχιση λειτουργείας των κέντρων βασικής εκπαιδεύσεως (ΚΕΝ) και των ειδικών κέντρων εκπαιδεύσεως (ΕΚΕ), ώστε οι Οπλίτες να εισέρχονται στις Μονάδες του β’ κύκλου κατάλληλα προετοιμασμένοι για να γίνουν γενναίοι μαχητές.
· Αύξηση των κονδυλίων για εξοπλιστικά προγράμματα. Τα χρήματα να διατίθενται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για «μίζες» και «προμήθειες».
· Μη περεταίρω μείωση των αποδοχών των στελεχών.
Θα μπορούσαν να προταθούν και άλλα πολλά τολμηρά, αλλά αναγκαία μέτρα για την αύξηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά τα αφήνουμε να τα μελετήσουν και να τα εφαρμόσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι «αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο».
(*) Ο Δημήτρης Βαλασίδης είναι:
Αξιωματικός εα-Οικονομολόγος-Συγγραφέας, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Γεν. γραμματέας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.