Έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη του Μάνατζμεντ του παγκοσμίου φήμης business school της Λοζάνης για το επίπεδο ανταγωνιστικότητας 63 χωρών. Η Πατρίδα μας είναι στην 57η θέση. Τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζει στις κατηγορίες των δεικτών της οικονομικής και της κυβερνητικής αποδοτικότητας, όπου κατέχει -και στις δύο περιπτώσεις- την 61η θέση, δηλαδή κατατάσσεται τρίτη από το τέλος. Στασιμότητα καταγράφεται στους δείκτες της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας (57η όπως και πέρυσι), ενώ επιδείνωση σημειώνεται στην κατηγορία των υποδομών (39η θέση, έναντι της 38ης που κατείχε στην επετηρίδα του 2016).
Σχολιάζοντας την κατάταξη του 2017, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση όπως και το 2014 και υποστήριξε ότι το «γεγονός αυτό από μόνο του αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας για την έξοδο από την κρίση. Η "Οικονομική Απόδοση", η "Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα" και οι "Υποδομές" στη χώρα, βρίσκονται για ακόμα μία χρονιά σε πτωτική πορεία. Μόνο η κατηγορία της "Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας" παραμένει σε σταθερή θέση στην αξιολόγηση του IMD σε σχέση με την περσινή κατάταξη. Είναι η απόδειξη ότι το υγιές τμήμα της οικονομίας μας παραμένει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας ο οποίος αντέχει, έστω και οριακά, ακόμη και μετά τα capital controls, την απουσία ρευστότητας, την αδυναμία χρηματοδότησης της δραστηριότητάς του και την απίστευτη φοροεπιδρομή των τελευταίων ετών».
Με βάση τις επιδόσεις της χώρας μας στους 260 δείκτες (ποσοτικούς και ποιοτικούς) που αξιολογούνται από το IMD στο πλαίσιο της εξαγωγής των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (WCY), το διεθνούς φήμης ινστιτούτο IMD θεωρεί, ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, κατά το 2017, είναι:
1. Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, για την αναπτυξιακή αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από αυτές.
2. Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, για την υποβοήθηση της λειτουργίας τους και για την υλοποίηση επενδύσεων.
3.Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός οικονομικού προγράμματος αναπτυξιακής εξισορρόπησης, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.
4. Η θεσμοθέτηση μέτρων αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.
5. Η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Πιστεύει κανείς, ότι οι κυβερνήσεις του σάπιου πολιτικού καθεστώτος θα ανταποκριθούν επιτυχώς στις προκλήσεις αυτές; Η ανικανότητα και η φαυλότητά τους τα τελευταία έτη αποτελούν τα κύρια αίτια για «φτωχή διακυβέρνηση» που τελικά επιδρά αρνητικά στην κατάταξη της χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Θέλω να πιστεύω, ότι μόνον αυτά είναι τα αίτια και όχι η εφαρμογή ενός καλά οργανωμένου σχεδίου καταστροφής της Ελλάδας και εξαθλίωσης του λαού της που πιστά εκτελούν οι κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια.
Υπάρχει λύση που θα δώσει ελπίδα στους Έλληνες; Η απάντηση είναι μια και μοναδική: Η διακυβέρνηση της χώρας από πολιτικές παρατάξεις αποτελούμενες από ικανά και έντιμα πολιτικά πρόσωπα, εκτός των κομμάτων της παρούσας βουλής. Μια τέτοια παράταξη είναι και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ με έξι χρόνια αγώνων για την Πατρίδα και τον Λαό.
(*) Ο Δημήτρης Βαλασίδης είναι:
Αξιωματικός εα-Οικονομολόγος-Συγγραφέας, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Γεν. γραμματέας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ. Τηλ. 2310453192-6942477645- e-mail: [email protected]