Τoν τελευταίο μήνα πολλά λέγονται και γράφονται για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διατυπώνονται διάφορες προσεγγίσεις στο θέμα. Ο γράφων, μη όντας οικονομολόγος, αλλά ιστορικός και τέως στρατιωτικός, θα προσεγγίσει το θέμα από τη σκοπιά των γνώσεών του.
Από το 1960, με την ίδρυση της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδεχθήκαμε εκόντες άκοντες τη Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη και ετεροαυτόκλητο προστάτη (νταβατζή). Οποία σοφία.
Μικρός εργαζόμουν σ’έναν θείο μου στην οδό Αμμοχώστου στην εντός των τειχών Λευκωσία. Ανάμεσα στα άλλα καθήκοντά μου ήταν και η μεταφορά εξαρτημάτων μικρού όγκου και βάρους σε μηχανικούς στην ευρύτερη περιοχή και μετά την τουρκική εισβολή, λόγω επιστράτευσης των μεγαλύτερων σε ηλικία υπαλλήλων, πραγματοποιούσα και κάποιες εισπράξεις.
Συχνά διερχόμουν από τις οδούς Τεμπών και Πενταδακτύλου, όπου είχαν τα σπίτια τους διάφορες κυρίες ελευθερίων ηθών και σε παρακείμενα καφενεία χαρτόπαιζαν ή αργοσχολούσαν οι προστάτες τους, έτοιμοι προς δράση. Σε μερικές περιπτώσεις είχα γίνει αυτόπτης, μάλλον διερχόμενος μάρτυρας συμπλοκών των εν λόγω προστατών με πελάτες ή άλλους ενοχλητικούς τύπους ή και ακόμα σε εμφύλιες ενδοεπαγγελματοανταγωνιστικές διαφορές των κυριών.Σε δύο δε περιπτώσεις είχαν χρησιμοποιηθεί κάποια όπλα, ήτοι καρέκλες και λοστοί.
Στην περίπτωση των προστατών της Κύπρου Βρετανών, όταν η Κύπρος βιαζόταν και υπέφερε, οι Βρετανοί ανακούφιζαν τον βιαστή.
Όμως, οι παραδόπιστοι Κύπριοι δυστυχώς πολλά πράγματα τα βλέπουν από την οικονομική τους πλευρά και όχι από την εθνική.
Για να γίνω σαφέστερος, εξηγούμαι ότι με μια Βρετανία εκτός ΕΕ:
1. Η Κύπρος θα μπορεί και θα πρέπει ν’ αμφισβητήσει τις Βρετανικές Βάσεις στο έδαφός της, καθ’ ότι αυτές θα ανήκουν σε χώρα μη μέλος της ΕΕ.
2. Η Κύπρος με δημιουργία ανάλογων στρατιωτικών υποδομών θα μπορεί να παρέχει όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις στην ΕΕ.
3. Θα θέσει τηΒρετανία εκτός του Κυπριακού, αντικαθιστώντας τη με την ΕΕ στην οποία ανήκει η Κύπρος. Σ’ αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται ηγεσία με γεννητικούς αδένες.
4.Δεν θα μπορεί να κάνει τις μηχανορραφίες που κάνει σήμερα εναντίον της Κύπρου.
5. Δεν θα πατρονάρειμε τόση ευκολία την οιανδήποτε πολιτική άλλων κατά των ελληνικών συμφερόντων.
6. Δεν θα αποδέχεται επιλεκτικά ό,τι τη συμφέρει και να το εκμεταλλεύεται οχυρωμένη στο νησί της.
7. Θα ισχυροποιηθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στη Βρετανία που θέλουν να φύγουν από την Ένωση (κατεχόμενο βορειοανατολικό τμήμα της Ιρλανδίας και Σκωτία).
8. Με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, κατά τον γράφοντα, ενδέχεται νασυμβείη έναρξη της διάλυσης της ΕΕ, με ακολουθούσα χώρα τηΔανία, ή δημιουργία μιας γερμανικής ΕΕ με άλλα επακόλουθα, όχι και τόσο ευοίωνα.
9. Δεν πρέπει ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Βρετανία να προσπαθήσει να ισχυροποιήσει τη θέση της στην Κύπρο, συνεργαζόμενη με την Τουρκία, συσφίγγοντας περισσότερο τις διπλωματικές τους σχέσεις.
Ας αναλογιστεί ο κόσμος των Ελλήνων τον ρόλο των Βρετανών απέναντί τους διαχρονικά. Μια βρετανική πολιτική γεμάτη υπουλότητα, προστυχιά, πισώπλατες μαχαιριές, υπονόμευση, θυσία και εξευτελισμό των δικαίων των Ελλήνων, με ανίκανους αυτοταπεινοεξευτελισμένους πολιτικούς που έτρεχαν πίσω από τις βρετανικές κυβερνήσεις εκλιπαρώντας στα τέσσερα αυτούς που τους έφτυναν. Κραυγαλαία περίπτωση του «συνδρόμου της Στοκχόλμης».
Όταν το 2004 η βρετανική κυβέρνηση, διά διαφόρων αθέμιτων μεθόδων, προσπαθούσε να επηρεάσει τους Έλληνες να ψηφίσουν υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν δεν μας άρεσε και μόνο οι όποιοι οπαδοί του σχεδίου Ανάν εποίησαν χαράν μεγάλην. Η κατ΄εμέ αλόγιστη πράξη του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη ν’ απευθυνθούν στους Έλληνες από την Κύπρο που διαμένουν στη Βρετανία, προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, δικαιολογεί κάθε μελλοντική ενέργεια των Βρετανών να επιχειρήσουν να επηρεάσουν τους Έλληνες υπέρ μιας νέας λύσης τύπου σχεδίου Ανάν.
Τέλος, πρέπει ν’ απασχολήσει όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρωτίστως όμως την Κύπρο, η στάση του Πρωθυπουργού Κάμερον, ο οποίος μέχρι πρότινος, ομοίως με όλους τους προκατόχους του, προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να εντάξει στην ΕΕ την Τουρκία ασκώντας μεγάλες πιέσεις, ειδικά στην κυπριακή κυβέρνηση, για αποδέσμευση ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, ενώ η τελευταία εγγράφως αλλά και με δηλώσεις αποκαλούσε την Κύπρο εκλιπούσα και δεν την αναγνώριζε. Μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που παρουσίαζαν το Brexit να προηγείται, ο μη φιλαλήθης Κάμερον δήλωνε ότι η Τουρκία ούτε σε 1.000 χρόνια δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ. Πότε ο Κάμερον έλεγε την αλήθεια; Να μας πει, αλλιώς είναι και θα παραμείνει ΨΕΥΤΗΣ και πλάνος και χειρότεροι είναι αυτοί που τον πιστεύουν.
* Ο αρθρογράφος είναι Συνταγματάρχης ε.α του Κυπριακού Στρατού - Αναλυτής Στρατηγικών Θεμάτων