Έκλεισε τελικά προχθές το τελευταίο κεφάλαιο της αγοραπωλησίας του μεγάλου λιμανιού της χώρας, αφού πλέον φεύγει από τον έλεγχο του Δημοσίου και περνάει σε έναν από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους διεθνώς, την κινεζική Cosco. Η συγκεκριμένη πράξη πώλησης του 51% των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε., περιλαμβάνεται στις δεσμευτικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με τη συμφωνία που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 14 Αυγούστου 2015 στα πλαίσιο του 3ου μνημονίου.
Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος του λιμανιού του Πειραιά αποτελεί για την Κίνα ένα σημαντικό «κομμάτι» στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η Κίνα για την εμπορευματική «επέκτασή» της στην Ευρώπη με τον λεγόμενο «Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα».
Η Cosco Group (Hong Kong) Limited, κατέθεσε βελτιωτική δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 51 % της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, προσφέροντας τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 280,5 εκατ. ευρώ και «κλείδωσε» την τιμή πώλησης για μετά από 5 (!) χρόνια για το υπόλοιπο 16%, οπότε θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ τα επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στην ΟΛΠ από 51% σε 67% (δεύτερο στάδιο).
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή τη βελτιωμένη προσφορά της Cosco. Μάλιστα, σύμφωνα δηλώσεις της, η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω συνολική προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.
Ωστόσο, είναι άγνωστο τι κέρδισε η ελληνική πλευρά πέραν ενός πενιχρού τιμήματος. Η μετοχή του ΟΛΠ ‘έκλεισε στα 12,9 € (20/1/2016) και η προσφορά όπως αναφέρθηκε έκλεισε με τίμημα 22 ευρώ/μετοχή . Σε μια πρώτη ανάλυση μπορούμε να μιλήσουμε για ικανοποιητική την τιμή πώλησης για τα τωρινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας συν τις συμπληρωματικές συμφωνίες εάν βεβαίως εισπράττεται κανονικά το 3,5% του κύκλου εργασιών και υλοποιηθούν οι επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.
Να σημειωθεί ότι η Cosco είχε πληρώσει, το 2008, μόνο για την προβλήτα ΙΙ 490 εκατομμύρια €. Η σύγκριση λοιπόν με την τωρινή πράξη πώλησης απεικονίζει ξεκάθαρα την τραγική απομείωση των πόρων της χώρας και σε τελική ανάλυση τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών των κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι σήμερα. Επίσης κακώς συνδέεται η πώληση του ΟΛΠ με τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, σε μια περίοδο όπου το Χ.Α., αλλά και άλλα χρηματιστήρια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Συμπερασματικά το σχέδιο των διεθνών οικονομικών γερακιών κατά της χώρας μας εξυφαίνεται αργά αλλά σταθερά και το βιώνει ο ελληνικός λαός με την ατομική/οικογενειακή φτωχοποίηση αλλά και με το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Και όλα αυτά έπειτα από (6) χαμένα χρόνια «εξυγιαντικής πολιτικής», τριών μνημονίων με χείριστα αποτελέσματα όσον αφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αν όχι ανικανότητα των μνημονιακών κυβερνήσεων, τότε τι; Αν όχι συνέχιση ενός νοσηρού και ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος, τότε τι;
Ας ελπίσουμε ότι νέες υγιείς πολιτικές δυνάμεις θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον όπου θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για την αναγέννηση του ελληνισμού.
του Χρήστου Βενέτη
Ταξχος ε.α - Οικονομολόγος
Δντής ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Προέδρος Περιφερειακής Οργάνωσης Κεντρ. Μακεδονίας ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Πηγές: www.newsbomb.gr/ , www.naftemporiki.gr/ , www.pireas2day.gr/02,33,22624,00.aspx